Hakapaavon lisäkerros

Hakapaavo -projektissa peruskorjattiin asuinkerrostalo ja rakennettiin yksi puurakenteinen lisäkerros. Peruskorjauksessa uusittiin julkisivut, talotekniikka sekä huoneistot märkätiloineen ja pintoineen. Myös huoneistojakoa muutettiin: korjauksen jälkeen noin puolet asuinpinta-alasta on pieniä yksiöitä ja kaksioita.

Talo sijaitsee Hyvinkäällä Paavolan kaupungin osassa. Rakennus on valmistumisajankohdalleen (1972) tyypillinen betoninen lamellikerrostalo. Valmistumisesta oli kulunut jo aikaa, joten mittaville kunnostustoimenpiteille oli tarvetta. Kohde on vuokratalo ja kysyntäsyistä johtuen taloon haluttiin saada nykyistä enemmän pieniä asuntoja. Peruskorjauksella tähdättiin myös rakennuksen arvon nousuun ja alueen statuksen kohottamiseen. Tontille päätettiin hakea kaavamuutos, joka mahdollistaisi rakennuksen korottamisen yhdellä kerroksella peruskorjauksen yhteydessä. Energiatehokkuustavoitteena oli energialuokka B, mikä myös saavutettiin.

Rakennuksesta purettiin pois kantavia rakenteita lukuun ottamatta ”kaikki mikä irtosi”. Huoneistojakoa muutettiin niin, että keskimmäiseen portaaseen saatiin lisää asuntoja. Talotekniikka ja hissit uusittiin. Alinta kerrosta lukuun ottamatta koko rakennus lisäeristettiin levyrappauksella, mikä tarjosi mahdollisuuden käyttää julkisivuissa useita värejä ja muokata talon ulkoarkkitehtuuria mielenkiintoisemmaksi. Ylintä kerrosta on korostettu punaruskealla värillä. Harmaata tehosteväriä on käytetty eniten takajulkisivussa, missä se sitoo ikkunoita yhteen pystysuunnassa ja rikkoo yksitotista ikkunaruudukkoa.

Ylin kerros päätettiin toteuttaa puurakenteisena. Suunnittelun edetessä toteutustavaksi valikoitui suurelementtiratkaisu. Porrashuoneiden korottaminen puisina sen sijaan tyssäsi nykyisiin palomääräyksiin. Valtaosa lisäkerroksen huoneistojen välisistä seinistä sovitettiin alapuolisiin kantaviin seinälinjoihin, samoin ulkoseinät sovitettiin samaan linjaan alempien kerrosten lisäeristettyjen seinien kanssa. Kun viemäriasennukset saatiin mahdutettua vanhan betonisen kattoholvin ja sen päälle asennetun korotuslattian väliin, porrashuoneetkin onnistuttiin pitämään yhteneväisinä alempien kerrosten kanssa. Ylimpään kerrokseen saatiin 14 kappaletta pieniä asuntoja, mikä oli tilaajan toive.

Peruskorjauksen myötä tienristeyksessä seisova ryhdikäs talo näkyy moneen suuntaan ja erottuu ympäristöstään värikkäänä. Ainoastaan rakennuksen muoto viittaa sen alkuperäiseen rakennusajankohtaan, joskin väritys ja talon päätyihin lisätyt parveketornit häivyttävät 1970-luvun vaikutelmaa. Kaikki uudet ja lähes kaikki uudistetut asunnot täyttävät esteettömyysvaatimukset. Ylimmän kerroksen asunnoissa on bonuksena upeat näkymät Paavolan kattojen ja viheralueiden ylle.

Lyhyesti
Sijainti: 
Hyvinkää
Rakennuttaja/Tilaaja: 
Hyvinkään Vuokra-Asunnot Oy
Koko: 
Kerrosala 2995 k-m2/ 64 asuntoa, josta uutta kerrosalaa: 599 k-m2 / 14 asuntoa
Rakennesuunnittelu: 
Teeman Oy, Koskisen Oy
Urakoitsija: 
Consti Julkisivut Oy