Hernesaarta ollaan kaavoittamassa asuinalueeksi ja kaupunki halusi elävöittää rantaa jo ennen rakentamisen alkamista. Kaupunkilaisille ja risteilyaluksien matkustajille haluttiin tarjota aito suomalainen saunaelämys. Tontti ja rakennuttaja vaihtuivat kahdesti, mutta lopulta mukaan tulivat näyttelijä Jasper Pääkkönen ja kansanedustaja Antero Vartia ja rakentaminen saattoi alkaa keväällä 2015.

Kävelymatkan päässä keskustasta olevalta tontilta avautuu ulkosaaristomaiset näkymät avomerelle. Ranta-alue on osa pääkaupungin rantoja kiertävää Helsinki-puistoa. Emme halunneet katkaista viheraluetta rakentamisella, vaan rakennus suunniteltiin mahdollisimman kapeaksi. Rakennusmassa on matala, jottei taakse rakennettavien asuinrakennusten merimaisemat peity. Tavanomaisen rakennuksen sijaan Löyly on pikemminkin keinotekoinen maastonmuoto ja osa maisemaa. Kun puinen rakennus ajan myötä harmaantuu, se on kuin kallioluoto rannalla.

Arkkitehtoninen ajatus on yksinkertainen: Lämpimät tilat sijaitsevat mustassa suorakulmaisessa laatikossa, jonka peittää vapaamuotoinen puinen ”hulmu”. Veistoksellinen rakenne ei ole koriste, vaan sillä on useita eri tehtäviä. Säleikkö toimii kuin sälekaihdin ja tarjoaa näkösuojaa saunoilla, mutta ei peitä merinäköalaa sisältä ulos. Hulmu suojaa sisätiloja auringon lämpökuormalta, mikä vähentää tilojen jäähdytystarvetta. Rakennetta pitkin voi kiivetä katto- ja näköalaterassille tai laskeutua mereen uimaan. Löylystä muodostuu suuri ulkoilmakatsomo, josta voi seurata tulevan meriurheilukeskuksen purjehduskisoja lahdella. Hulmu koostuu noin neljästätuhannesta osasta, jotka mallinnettiin ja leikattiin tietokoneavusteisesti yksilölliseen muotoonsa Puupalvelu Jari Rajalan pajalla. Suuri puinen terassi on porrastettu merelle näkymien maksimoimiseksi ja se ulottuu pitkälle veden päälle, jolloin aaltojen äänet kuuluvat jalkojen alta. Ulkona olevat puupinnat ovat lämpökäsiteltyä mäntyliimapuuta eikä niitä ole käsitelty mitenkään vaan ne harmaantuvat ajan saatossa.

Rakennus jakaantuu kahteen osaan: saunoihin ja ravintolaan. Eri toiminnot on ryhmitelty tiloiksi tilassa ja umpinaisten tilojen väliin jää avointa tilaa. Monimuotoisessa tilasarjassa kuljettaessa tilaryhmien väliin rajautuu vaihtelevia ja yllätyksellisiä näkymiä. Kaikki kolme saunaa ovat puulämmitteisiä: jatkuvalämmitteinen sauna, kertalämmitteinen sauna ja Helsingin ainoa yleisölle avoin savusauna. Saunojen väliin jää spa kylmävesialtaineen ja takkahuone, jossa voi levähtää saunomisen lomassa tai jälkeen. Mereen pääsee uimaan myös talvella.

Mustan betonin vastapainoksi lämpimät puupinnat on verhottu Nextimber-paneelein. Suomalaisessa innovaatiossa hyödynnetään vaneriteollisuuden sorvausjätettä eli koivun sydänpuuta olevaa purilasta, joka yleensä päätyy poltettavaksi energiajakeena. Hukkapuuta liimataan, puristetaan ja lämpökäsitellään, niin että sen ominaisuudet muuttuvat. Arvoton jäte kierrätetään kauniiksi, eläväpintaiseksi uusiomateriaaliksi. Ravintolan, terassien sekä saunan baarin ja takkahuoneen sisustussuunnittelu on Joanna Laajisto Creative Studion käsialaa.

Rakennus sai ensimmäisenä suomalaisena ja toisena pohjoismaalaisena rakennuksena FSC-sertifikaatin, mikä tarkoittaa että kaikki puutavara tulee kestävästi hoidetuista metsistä.

Valmistumisvuosi: 2016

Puuosien toimittaja: Puupalvelu Jari Rajala Oy (puukalusteurakoitsija), Nextimber (puumateriaali)

Lyhyesti
Sijainti: 
Hernesaarenranta 4, Helsinki
Rakennuttaja/Tilaaja: 
Antero Vartia and Jasper Pääkkönen, Kidvekkeli Oy
Koko: 
Tilavuus: 3466 m3, Kerrosala: 656,3 m2 (ulkoseinistä 250 mm mukana), Kokonaisala: Bruttoala 1070,5 m2,
Rakennesuunnittelu: 
Ramboll Finland Oy
Erikoissuunnittelu: 
Teräsrakennesuunnittelu: SS-Teracon Oy, Sisustussuunnittelu: Joanna Laajisto Creative Studio,Sähkösuunnittelu: Optiplan Oy, LVI-Suunnittelu: Optiplan Oy
Urakoitsija: 
Rakennustoimisto Jussit Oy