Luukku-talo on suunniteltu sekä kylmään pohjoiseen ilmastoon että lämpimään eteläeurooppalaiseen ilmastoon. Simulointitulosten mukaan se on vuositasolla nollaenergiatalo Suomessa ja plusenergiatalo Espanjassa.

Talo on tulkinta perinteisestä suomalaisesta puutalosta. Rakennusmateriaalien valintojen perusteena on mahdollisimman pieni hiilijalanjälki. Elinkaaritarkastelun perusteella Luukku-talo on valmistuessaan aiheuttanut 15 000 kiloa hiilidioksidipäästöjä, mutta sen rakenteisiin on varastoitunut jopa 26 000 kiloa hiilidioksidia. Yli 75 % rakennusmateriaaleista on uusiutuvia.

Rakennukseen on käytetty puuta monipuolisella tavalla ilmanpitävästä kertolevyrungosta, selluloosaeristeisiin, ulkovaipan ristikkorakenteista harjattuun puuverhoukseen tai liimattuihin puulasioviin. Osasta puutuotteita on tehty tuotesovelluksia, josta esimerkkinä on sisäilman kosteutta tasapainottavat erikoisprofiloidut sisäverhouspaneelit.

Kaikki rakennuksessa käytetty energia tuotetaan katolle asennetuilla aurinkopaneeleilla ja aurinkokeräimillä. Rakenneratkaisut, rakennetyypit, aukotus ja varjostuselementit on suunniteltu koko suunnitteluprosessin ajan tehtyyn energiatasesimulaatioon perustuen. Tavoitteena on ollut löytää mahdollisimman energiatehokkaat ratkaisut kodikkuudesta tai valoisuudesta tinkimättä.

Rakennuksen energiankulutusta ja -tuotantoa, rakenteiden fysikaalista toimivuutta ja mahdollisia häiriöitä sekä sisäilman olosuhteita voidaan seurata ja ohjata jatkuvan mittauksen perusteella. Tämä tieto on ohjattu internet-pohjaiseen käyttöliittymään.

Energian säästöä ja kekseliäitä ratkaisuja

Rakennuksen vaipan suunnittelussa on pyritty lämpövuotojen minimoimiseen. Keinoina ovat ilmanpitävä levyrunko, lämpökatkaistut seinä- ja yläpohjarakenteet, paksut eristekerrokset sekä huolellinen yksityiskohtien suunnittelu ja toteutus. Aukot on toteutettu kertolevyrunkoon limitetyillä nelinkertaisilla lämpölasielementeillä sekä lämpökatkaistuilla tuuletusikkunoilla ja ikkunaovilla, joissa uloin lasi on liimattu puupuitteeseen. Tavoitteena on mahdollisimman hyvä lämmöneristyskyky sekä kylmäsiltojen välttäminen.

Luukku talo on monitieteellisen yhteistyön tulos: Mukana on ollut parhaimmillaan sata opettajaa, tutkijaa ja opiskelijaa Aalto-yliopiston kolmesta korkeakoulusta. Rakennuksen toteutuksen on tehnyt mahdolliseksi puutuoteteollisuuden ja talotekniikkayritysten laaja tuki. Päärahoittaja on Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ja hankkeen suojelija on asuntoministeri Jan Vapaavuori.

Luukku talo osallistui kansainväliseen Solar Decathlon Europe 2010 -kilpailuun, Espanjan Madridissa. Se sijoittui energiatehokkaan rakentamisen kymmenottelussa viidennelle sijalle ja sai ensimmäisen palkinnon arkkitehtuuristaan sekä kunniamaininnan kestävän kehityksen mukaisista ratkaisuistaan. Keväällä 2011 Luukku-talo siirretään loma-asuntomessuille Mäntyharjulle.

Puupalkinto 2010

Lyhyesti
Sijainti: 
Espoo, Madrid, Mäntyharju