Mökki Havsudden

Avomeren äärelle, kallion painanteeseen rakennettu uusi mökki on osa kolmen sukupolven jakamaa pihapiiriä. Metsän ja kallion rajalle sijoitettua rakennusryhmää yhdistää pihan keskellä oleva yhteinen terassi ja turvekattoinen leikkimökki.

Uuden rakennuksen merelle avautuva pääty on kokonaan lasia. Sisätilat on suojattu suoran auringonpaisteen katkaisevalla, läpikuultavalla katteella. Pitkien sivujen yläosiin on sijoitettu kapeat nauhaikkunat, joista siivilöityy sopivasti aamu- ja ilta-aurinkoa korkeaan oleskelutilaan.

Rakennus on pieni, mutta kiilamainen leikkausmuoto tuo tilan tuntua. Viisihenkinen perhe mahtuu nukkumaan kajuuttamaiseen makuuhuoneeseen ja parvelle. Sisätilaan nähden rakennuksessa on paljon katettua ulkotilaa kesäiseen mökkielämään. Mäntyrimoilla suojatulla, katetulla terassilla selvitellään kalaverkkoja ja laitetaan ruokaa sadepäivinäkin.

Rakennusta ja terasseja kannattelevat pituussuuntaiset kertopuupalkit. Perustus on tehty kivikkoiseen maastoon mahdollisimman vähillä betonipilareilla. Myös vesikaton päärakenteet ovat kertopuuta. Eristeenä on käytetty puukuitueristettä. Puuosat on käsitelty mäntymetsän ruskeilla sävyillä.

Lyhyesti
Sijainti: 
Porvoo, Emäsalo
Rakennesuunnittelu: 
Jarkko Salminen / PES-Arkkitehdit Oy
Urakoitsija: 
Noni and Uffe Eklund, Simo Kuoppamäki, Emäsalo